Årskrönika

 

2016

 

Var ett mycket märkligt år på många sätt. Vare sig vår el sommar var sig lik alls om man nu kan kalla det för sommar. Hönsen gick av och på äggen hela tiden. Ruvningen blev katastrof för flertalet djur. I avsaknad av härlig sommarvärme ville inte hönsen komma igång riktigt. Lite kycklingar blev det dock och dessa kläcktes tidigt på säsongen. I skrivande stund så har ett nytt år börjat och i år startade Hedemora och dvärgsilkes säsongen först. Araucana,Blomme och Appenzeller ligger i startgroparna. Nu har det varit rejält kallt ett tag i januari och det påverkar givetvis värpet. För alla er som bor norr ut bör vänta med kläcket tills frosten har lagt sig. Även om äggen emballeras väl så klarar de inte flera timmar med kyla.De flesta lastbilar och terminaler är inte så isolerade heller där paketen ligger. Nu ligger en helt ny säsong framför oss och det hade varit rolig med en vanlig vår och en lagom varm sommar detta år. Alla nya och gamla entusiaster är varmt välkomna att besöka min sida.  Då jag har ett annat jobb hinner jag inte att diskutera med alla er som vill diskutera olika hönsfrågor. Jag prioriterar mina djur framför diskussioner och blogg. De flesta som jag har kontakt med är fantastiskt trevliga människor som delar mitt intresse så de är inte av oartighet, men tiden är tyvärr en begränsande faktor i vårt samhälle. Då och då får man dock kontakt med mindre roliga personer som mest verkar vilja skapa tråkigheter för andra. Av den anledningen så har jag stringerat upp mina försäljningsvillkor då några få har orimliga förväntningar och krav. Jag är fullt medveten om att denna lilla grupp försvårar för alla andra trevliga och nöjda hönensusiaster. Tack och lov är dessa de vanligaste och vissa ger även fantastisk feedback, som exempel en kvinna skrev att det tittade fram 5 kycklingar ur de 6 äggen -  ett fantastisk resultat då de har rest så långt. Det är dock sånt man kommer ihåg och gör att man ser fram emot att möta årets entusiaster. Min förhoppning är ju att göra så många fler av er får samma känsla som kvinnan ovan. Välkomna till en ny säsong!

2015

 

Kan mest känntetecknas som ett år med mottot ur led är tiden när det gäller höns i alla fall. Efter en  mycket kall och vår och försommar  kom hönsen igång med värpet mot slutet av sommaren. Då hade de flesta kläckt önskade kycklingar och aveln blev det lite si och så med. Hösten blev varm och mild. Mina gäss har kommit helt ur rytm. I skrivande stund ligger en gås och ruvar när julen firas för fullt. Om det inte blir för kallt kanske gässlingarna kommer så där 8 mån för sent eller 4 månader för tidigt beroende på hur man vill se på det. Hönorna har inte ruvat mycket alls förra året i alla fall inte så det blev nämnvärt bra resultat. De klev mest på och av äggen utan någon större föryngring av flocken. Antalet ungdjur varierar mellan olika raser och överskott kommer ut  efter hand. Många är kläckta under hösten och har inte blivit könsmogna 

En annan mycket dyrköpt erfarenhet, från 2015,  är vissa människors benägenhet att inte veta vad som är rätt och fel. Besök i hönsgård av det mera tvåbenta slaget rävar som såg till att gäss, höns och ankor försvann på ett mycket tråkigt sätt. Som alltid i sådana sammanhang brukar man få sina misstankar om vart ens kära djur tagit vägen och särskilt när efterfrågan på detsamma slutade omedelbart efter stölden. Besvikelse och även bestörtning på hur långt vissa kan gå för att få det man vill ha. En besatthet som oskyldiga djur får betala med både sitt liv och flytt från flock. När man utsatts för sådana här saker så tänker man efter och genom min hemsida har man kunnat få mycket information om mitt avelsmaterial. Denna information kommer jag framöver inte att dela med mig på samma sätt. Den information om arter och ruvning mm som tidigare funnits med kommer finnas kvar men nyheter och tillgång på eventuella avelsägg kommer begränsas.  Jag har mina djur för att jag har intresse av deras välbefinnande och jag har ett ansvar att de har de bra hos mig eller senare i en ny flock. När besatta människor vill förstöra mina planer så måste man tyvärr minska deras möjligheter på olika sätt. Två ruvande ankor med nästan fullgångna ägg stals fråm mig i somras och det ligger mycket arbete och pengar bakom detta, men det värsta är att man har ingen aning om hur djuren man värnat om sedan små har det överhuvud taget. Alla raser finns inte kvar och de kommer jag markera med som tidigare. Nya tankar och idéer och ev nya raser kommer inte lämnas ut. Avelsägg och djur kommer finnas till avsalu men med kort varsel och på fler arenor och annonssidor beroende på hur det faller. Min avsikt är att uppdatera äggförekomst på hemsidan, veckovis onsdagar och skickas måndagar, mars -juni 2016. Det är först till kvarn som gäller då så man får hålla utkik. Avelsägg kommer enbart att skickas med postpaket.

 

2014

Jag startade min hemsida för ett par år sedan och allt blir inte alltid som man tänkt sig. Tanken var att kunna öppna ett forum för andra intresserade. Tyvärr har jag inte alltid kunnat leva upp till de intentioner som jag från början hade med min hemsida, men jag har valt att behålla min hemsida trots alla hinder. 2014 blev ett mycket speciellt hönsår för min del och mina intentioner är att framöver återgå till det som tidigare varit mitt fokus, nämligen ruvning och flockbeteende på arter som jag anser behöver en hjälpande hand för sin existens samt lite andra arter som på något sätt fångat mitt intresse. 2015 startar jag med helt nytt material, de flesta av mina djur är ungdjur med några få undantag. Jag har alltid haft blandad ålder i mina flockar för det skapar mest harmoni.