Ruvning

Att låta hönorna ruva innebär inte att du får mindre arbete. Tvärtom så måste flera saker kontrolleras under ruvtiden. Det finns flera parametrar som gör att det inte blir några kycklingar eller att du får full utdelning. Hönan ruvar visserligen äggen, men det är du som måste ha koll. Alldeles för många tycker att denna koll är för besvärlig och väljer den bekvämare maskinen istället vilket är synd.

Om en höna som skall ruva äggen så börja med att märka de äggen som ska ruvas med tuschpenna. På så sätt har har koll på vilka ägg som ska bli kycklingar. Har du möjlighet att flytta hönan och hon accepterar detta så är det allra bästa. Vill du flytta hönan så flytta henne med rede och allt. Det kan fungera, men oftast vill hönan inte flyttas från sin flock och då väntas en del arbete och koll de följande veckorna.

Är hönan kvar i sin flock finns det andra höns som kan ruva och värpa i samma rede som ruvhönan så måste man kolla dagligen under hönan och plocka bort alla omärkta ägg. Gör man inte det kommer snart äggmängden under ruvhönan att bli för stor och då hamnar en del utanför och ruvningen blir inte fullföljd för något av äggen. Skulle någon kyckling kläckas kommer hönan att lämna redet med fullt av halvfärdiga kycklingar i olika stadier som kommer att dö. För då hönan fått sin belöning, oavsett om hon lagt sig på 6 ägg, och bara får 1 kyckling är hon nöjd med detta.

Har man två ruvhönor som ligger jämte varandra så måste äggen märkas olika. Dels pga. att hönorna kan ha börjat ruva vid olika tidpunkter och dels av den anledningen att hönorna kan flytta äggen mellan varandra. Det gör de fort. Man får inte glömma att båda dessa hönor oftast har en lägre rang i flocken och vill höja sin status. Det är mycket vanligt att de hönor som skrockar gör det samtidigt. Därefter byts ägg fram och tillbaka. Det är därför viktigt att göra rätt från början för två ruvhönor kan bli ovänner för livet om man gör fel.

Den dominanta redhönan har alltid flest ägg under sig oavsett hur många du har lagt dit från början. Hon tar glatt emot nyvärpta ägg och andra ruvade ägg som måste plockas bort efter hand. När du grejar med din ruvhöna måste du agera fort och bestämt för hönan kommer att protestera. Vissa hönor hackar hårt exempelvis Araucaner som kan bli riktigt folkilskna under sin ruvtid. Sätt på dig ett par rejäla handskar och visa bestämt att hönan inte har något val, men hon ska få behålla de märkta äggen. Det är viktigt att följa den ursprungliga märkningen så att hönan varje dag får just de äggen som hon skall bli mamma för.För från den 17/18;e ruvdagen börjar hönorna prata med sina kycklingar. Byter man då ägg under hönan kan det bli fara och färde. Hönan som ruvar märker med en gång att det är en annans bebis i ägget och kan i värsta fall stöta bort den. Detta är särskilt vanligt om ruvhönan har lägsta rang av dem alla. Den dominanta ruvhönan, tar ju som tidigare nämnts, glatt emot och hon roffar gärna till sig ett ägg till oavsett om hon vet att den andra hönan har ruvat mest på detta ägg. Hönan av lägre rang såras oerhört om hennes kyckling kläcks av hennes rival. När kycklingen kläcks lyssnar den direkt på den hönan som ruvat vid kläckningen och det har tyvärr hänt att två hönor bråkar om en kyckling. Kommer båda ruvhönsen att kläcka samtidigt så är det extra viktigt att du har koll. Det kan vara svårt om detta sker på natten och då kan det redan på morgonen vara krig mellan två nyblivna mammor.

Om äggen kläcks vid olika dagar så kan den hönan som ruvat på de ägg som kläcks lite senare bli besviken när den andra hönan fått sina bebisar så att hon helt enkelt lämnar redet. Vid ett sådant tillfälle kan en liten kläckare vara en bra räddare i nöden eller så har man kanske någon annan ruvhöna.

När kycklingarna börjar kläckas måste du ha lite koll så att inte andra dominanta hönor hackar ihjäl de nyblivna kycklingarna. Särskilt Araucaner kan vara riktigt tuffa och där kan andra höns hacka i äggen redan under ruvtiden. En ensam kyckling hos Araucaner hackas snabbt ihjäl. Under kläckning har inte hönan präglats med sin mamma helt fullt ut. Har denna lilla kyckling hört två olika hönsprat för att äggen bytts i redena av den dominanta hönan de sista dagarna kan den lilla varelsen vara förvirrad om vem som man ska lyssna på. Skulle den andra hönan råka kläcka fel kyckling är det OK de bryr sig inte, men däremot mammorna dvs hönorna själva märker om den andra har "tagit " hennes kyckling. Resultatet blir att dessa hönor blir ovänner för livet. Jag har ett par ruvhönor som har varit med om detta och de förlåter aldrig den andra hönan. Två sådana ilskna matronor kan förpesta och påverka en hel flock. resultatet blir att du måste avyttra den ena hönan för att hela flocken påverkas negativt av denna osämja.

När väl kläckningen är över brukar jag flytta hönan till ett eget utrymme så hon och bebisarna får vara för sig själva. Då är det inget problem att flytta hönan och vill vara med sina småttingar. Några veckor senare kan de flyttas tillbaka till flocken. Då är de präglade efter sin mamma och följer henne slaviskt. Då kan hon oftast även försvara sina kycklingar väl. De enda av mina djur som kan vara med flocken är de dalska pärlhönsen. Redan under kläckning är tuppen framme på inspektionsrunda och därefter kommer hönsen därefter hönsen och välkomnar. Tuppen sätter sedan denna ruvhöna i främsta led och nåde den som gör kycklingarna illa.