Skånska Blommehöns

Skånsk Blommehöna är en högvärpande svensk lantras som kännetecknas av sin "blommiga" dvs vitfläckade fjäderdräkt. Den skånska blommehönan är en lugn och sävlig lantras. Den är ganska matfrisk under sin uppväxt med det kompenserar den med en hög äggproduktion senare. Blommehönan värper längst och mest av de raserna som finns på gården. Äggen är beige och normalstora.

cimg1622.jpg

Blommehönan har nästan allt man kan önska sig om man är sugen på att skaffa höns. Lugn, högvärpande och mycket vackra att se på. De är dock inte så sugna på att ruva fram nya kycklingar.

Mina blommehöns är anslutna till genbanken sedan 1996. Att vara ansluten till genbanken innebär att man får ett intyg när man köper djur från en genbanksbesättning och att det finns regler hur dessa ska födas upp. Genbanken är ansluten till Lanthönsklubben som bevarar gamla svenska lantraser. I genbanken säljer man  djur mot ett genbanksintyg. För att få intyget gäller att djuret iär naturruvat och inte runder 8 veckors ålder vid salutillfället. Bara för att du har ett intyg är inte du ansluten hos genbanken. Lanthönsklubben har tydligt tagit ställning till att man ska främja naturruvning hos blommehönan och därför får man inte sälja ägg och med genbanksintyg. Genbanken arbetar med att öka djurens ruvlust.I min flock hade jag tidigare 40 % ruvlust bland mina hönor, men efter besök av en grävling i hönshuset ändrades detta drastiskt. Grävlingen åt upp samtliga ruvhöns och slet ut de halvfärdiga kycklingarna som hönorna vid det tillfället ruvade på. I ett nafs eliminerades alla ruvanlag från flocken och man har fått börja om

Efterfrågan på blommehöns är stor och större än de antal naturruvade djur som kan erbjudas under en säsong.De naturruvade djuren som blir behåller jag i min flock och arbetar för att ruvanlagen ska öka i flocken. Det är ett evigt pysslande att få fram dessa naturruvade djur och ibland måste fostermammor tas till hjälp om det skall bli någon föryngring i flocken.  Det här om blommehönans ruvlust är ett återkommande samtalsämne. En del menar att hönorna aldrig själv har ruvat i någon större omfattning utan det hade man andra hönor som ordnade på gårdarna förr andra hävdar att alla hönor kan särskilt lanthöns kan ruva.

När man hittade de sista stammarna av den skånska blommehönan fanns tre icke besläktade stammar kvar. I den ena stammen från trakten kring Vomb i Skåne hade djuren hätta. I min flock finns detta anlag. När man avlar så är det viktigt att inte ha för många djur med hätta då detta är ett dominant anlag. Om man extremavlar fram hättor så kan dessa bli för stora och då blir det ett handikapp för djuren. Hättan skymmer sikten uppåt så de ser inte rovfåglar speciellt bra. Blir hättan för stor så påverkas även djurens sidoseende. Som riktvärde bär man ha runt 40 % hättade djur i sin flock. Genbanken strävar efter stor färgvariation varför man inte avlar på färg. I min flock finns alla färger.